Andes gylne korn

Quinoas historie

Quinoa (udtales Kinwa eller Ki-noa) er en plante fra gåsefods familien. Man kan spise både frøene og bladene der spises på samme måde som man spiser spinat, der er i samme familie. Quinoa fås i sort, hvide og røde varianter.

Planten stammer fra Peru og Bolivia i området omkring Titicaca søen i Andesbjergene og den kan spores 5000 år tilbage til Inkaerne. Quinoa var en vigtig næringskilde og en hellig afgrøde. Den var en vigtig som offergave til guderne. Solguden Inti var den vigtigste, især for folket i området omkring Titicaca søen, da afgrøderne her var særligt afhængige af sol og regn. Quinoa er ofte refereret til som Moder kornet eller Andes gyldne korn grundet dens vigtige rolle.

.

Fordele ved Quinoa

Glutenfri

Quinoa er et pseudo-korn det vil sige at det hovedsagligt anvendes som korn uden at indeholde gluten.

Højt protein indhold

Indeholder 12,5 gr pr 100gr. Det svarer ca til havre som ligger på ca 13, men næsten dobbelt så meget som ris der ligger på 7,5 g.

Næringsrig

rig på mange vitaminer, mineraler og har et højt indhold af antioxidanterne Kaempferol og quercitin.

Kostfibre

Med 4,9g pr 100gr er quinoa en god kilde af af kostfibre. Derudover indeholder quinoa også ca 1,6 gr resistent stivelses/pr 100 gr Quinoa. Dette er et kulhydrat der ikke nedbrydes og opfører sig som fibre i tarmene.

 

Komplet protein

Quinoa har som en af få plantekilder et højt proteinindhold (14gr pr. 100gr quinoa) bestående af alle 9 essentielle aminosyrer. Det er dem kroppen ikke selv kan danne og vi har derfor behov for at få disse gennem kosten.

 

Lavt glykæmisk Load

Glykæmisk load er en måde at beregne hvor meget en given madvare påvirker blodsukkeret, hvor der er taget højde for den reelle portion størrelse.

En portion INTI Knas (20gr) har et GL på 7,09, hvilket er klassificeret som lavt.